Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI στέλνει μήνυμα στους συμμετέχοντες στην τέταρτη σύνοδο του Φόρουμ Crans Montana στο Dakhla
Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ VI στέλνει μήνυμα στους συμμετέχοντες στην τέταρτη σύνοδο του Φόρουμ Crans Montana στο Dakhla

Το παρακάτω είναι το πλήρες κείμενο του βασιλικού μηνύματος που διαβάστηκε από τον κ. Yinga AlKhatat, πρόεδρο του Συμβουλίου της Dakhla - Wed Dahab.

Κυρίες και κύριοι,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας μιλήσω με την ευκαιρία της τέταρτης συνόδου του Φόρουμ Crans Montana, προκειμένου να συζητήσει με θέμα «Η Αφρική και η συνεργασία Νότου-Νότου.» Οι διοργανωτές αυτού του φόρουμ πραγματοποίησαν για άλλη μια φορά την ετήσια συνεδρίασή τους στο Dakhla.

Όπως γνωρίζετε, αυτή η πόλη έχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του Μαρόκου, καθώς και τη μοναδική στρατηγική της θέση, ως σύνδεση μεταξύ του Βασιλείου του Μαρόκου και της υπόλοιπης Αφρικής

Το Φόρουμ Crans Montana, με τις διαδοχικές συνεδριάσεις του, έχει ωριμάσει και έχει γίνει ένα σημαντικό διεθνές φόρουμ για ανώτερους πολιτικούς ιθύνοντες,

Και οι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν την επιχειρηματική κοινότητα, τον κόσμο της σκέψης και την κοινωνία των πολιτών από όλα τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και τους υπευθύνους της κοινής γνώμης από όλο τον κόσμο.

Η ποιότητα των θεμάτων που καλύπτονται από αυτό το φόρουμ, το εξαιρετικό επίπεδο των συμμετεχόντων και η ποικιλομορφία του φάσματος τους είχαν μεγάλη επίδραση στα καλά τους αποτελέσματα. Είναι όλα στοιχεία που επιτρέπουν τον εμπλουτισμό των συζητήσεων, την εξερεύνηση νέων οριζόντων, την κρυστάλλωση μιας πραγματικής δύναμης πρότασης και την προοπτική ενός μέλλοντος μεγαλύτερης εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνης. Παρέχει επίσης μεγάλη διεθνή ακτινοβολία, καθώς και τη σημασία της ηπείρου μας Αφρική ως η μελλοντική ήπειρος

    Κυρίες και κύριοι,

    Σήμερα, η Αφρική βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο, που χαρακτηρίζεται από τις πολυδιάστατες αλλαγές που υφίσταται, διαμορφώνει μια αφρικανική ήπειρο που βρίσκεται σε γρήγορες αλλαγές και βαθμιαία αποστασιοποιείται από όλες τις στερεότυπες και αρνητικές αρνητικές εικόνες που έχουν παραμείνει κοντά της.

    Η Αφρική, με έκταση 30 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποτελεί ένα τεράστιο χώρο ευκαιριών και δυνατοτήτων, με το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων στον κόσμο. Αναμένεται να έχει πληθυσμό δυόμισι δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, οι μισοί από τους οποίους θα είναι νέοι ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Αυτοί οι νέοι αποτελούν σημαντικό δημογραφικό περιουσιακό στοιχείο, η αποκατάσταση του οποίου πρέπει να γίνεται με σύνεση και με σύνεση. Μια τέτοια δραματική δημογραφική εξέλιξη θα επιφέρει μια σημαντική μεταμόρφωση που θα αλλάξει την πορεία των πραγμάτων όχι μόνο στην Αφρική, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό το ανθρώπινο κεφάλαιο αποτελεί επίσης θεμελιώδη πυλώνα ανάπτυξης και μια πολύτιμη ευκαιρία για την ήπειρό μας να επενδύσει στην κάλυψη των αναδυόμενων δυνάμεων.

   Για την ευημερία και την πρόοδο της Αφρικής, πρέπει να κινητοποιήσει όλες τις ενέργειές της και να δημιουργήσει καινοτόμες εταιρικές σχέσεις που θα ωφελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

      Με αυτή την έννοια, καλούμε το λαό της αφρικανικής ηπείρου, ιδίως των νέων, συλλογική κινητοποίηση, αποφασιστικότητα εμφάνιση και επιμονή, προκειμένου να αυξήσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Αφρική, η πραγματική εμπλοκή στην θετική δυναμική κοινή ανάπτυξη.

  Εκτός από την καλή επένδυση των διαθέσιμων πόρων και των δυνατοτήτων, η Αφρική θα πρέπει επίσης να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα και τους μηχανισμούς στη διάθεσή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις θεμιτές προσδοκίες των λαών τους, ιδίως μέσω της συνεργασίας Νότου-Νότου-Νότου, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εμφάνισης της Αφρικής ως ήπειρο αυξάνεται.

   Το Μαρόκο είναι μια από τις αφρικανικές χώρες με μεγάλη φιλοδοξία και αποφασιστικότητα να επιτρέψει στην Αφρική να πάρει τον έλεγχο του πεπρωμένου της. Επομένως, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μαρόκο καθιστά τη συνεργασία Νότου-Νότου μοχλό για την εμφάνιση μιας νέας Αφρικής, σίγουρη για τις δυνατότητές της και προσβλέπει στο μέλλον.

Το Μαρόκο είναι αποφασισμένο να «ενισχύσει τις σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης με τους λαούς και τις χώρες της Αφρικής, ιδιαίτερα με τις χώρες του Σαχέλ και των υποσαχάρων και με την ενίσχυση της συνεργασίας Νότου-Νότου».

Όπως υποδείξαμε πέρυσι, ως μέρος του μηνύματός μας προς τους συμμετέχοντες στην προηγούμενη σύνοδο, αναλάβαμε τη θαρραλέα επιλογή να καταστήσουμε αυτή τη συνεργασία Νότου-Νότου στο επίκεντρο της πολιτικής μας για την Αφρική. Υπό την καθοδήγησή μας, το Μαρόκο έχει αναπτύξει ένα πραγματικά καινοτόμο μοντέλο συνεργασίας Νότου-Νότου, που μοιράζεται τη γνώση, τις ικανότητες, την εμπειρογνωμοσύνη και τους πόρους, με τη συμμετοχή όλων των περιοχών της ηπείρου και συναφών τομέων.

Η συνεργασία Νότου-Νότου, η οποία ξεκίνησε από τη χώρα μας ως μορφή εταιρικής σχέσης με την αφρικανική ήπειρο, βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση. Μαρόκο έχει καταφέρει να αποκτήσει την εμπειρία λάβει την αναγνώριση και την εκτίμηση της Αφρικής επίπεδο, τόσο σε τομείς που σχετίζονται με τη μεταφορά των τεχνολογιών, ή την ανταλλαγή γνώσεων, ή τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε διάφορους τομείς, ή στον τομέα της κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

   Κατά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, το Μαρόκο συνήψε 1000 συμφωνία συνεργασίας με 28 αφρικανικές χώρες? Είναι συμφωνιών σε διάφορους τομείς, όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η εκπαίδευση στον τομέα των υποδομών, και της γεωργίας. Ως εκ τούτου, η μαροκινή προσφορά, η οποία θέτει το ανθρώπινο στοιχείο στο επίκεντρο των ανησυχιών της, και συνδυάζει την οικονομική και κοινωνική συνιστώσα, καθώς και μεταξύ της πολιτιστικής και πνευματικής διάστασης, καθώς και μεταξύ της στρατιωτικής και της ασφάλειας πλευρά, τα ερείπια αυτής της προοπτικής είναι επίσης ένα μοναδικό μοντέλο στο είδος του.

   Μαρόκο ρυθμίζει, επίσης, περισσότερα από 25.000 Αφρικανοί φοιτητές σε ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια, και την εκπλήρωση των προσέγγισή του στον τομέα της συνεργασίας που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες που εκφράζονται από την αδελφή χώρες μας.

   Επιπλέον, το Βασίλειο του Μαρόκου είναι πρόθυμοι να θεσπίσει μια σημαντική στρατηγικά έργα, μεταξύ των οποίων, για παράδειγμα, δεν περιορίζονται σε αυτά, δύο Mhiklin σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και συγκεκριμένα το έργο του φυσικού αερίου του σωλήνα Αφρικής Ατλαντικού, η οποία έχει ως στόχο την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε περιφερειακό επίπεδο, και οι μονάδες δημιουργίας του έργου για την παραγωγή λιπασμάτων Σε συνεργασία με την Αιθιοπία και τη Νιγηρία, με στόχο τη βελτίωση της γεωργικής παραγωγικότητας και την ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας στις αντίστοιχες περιφέρειες.

   Αυτά ανταλλαγή τάσεις ίδρυμα είναι χρήσιμη για όλους, και για την ενίσχυση υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων μεταξύ των διαφόρων περιοχών της ηπείρου, οι πλαισιώνουν την επιστροφή του Μαρόκου στη θεσμική οικογένεια της Αφρικανικής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε όλες τις αδελφικές αφρικανικές χώρες να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους σε αυτή την εποικοδομητική συνεργασία ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των περιφερειακών και υποπεριφερειακών θεσμών μας ως σταθερούς πυλώνες της ηπειρωτικής ολοκλήρωσης.

   Κυρίες και κύριοι,

   Οι διαστάσεις της συνεργασίας Νότου-Νότου, της οποίας το Μαρόκο αποτελεί πυλώνα, εντάσσονται στα γενικά προβλήματα που σχετίζονται με τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της αφρικανικής ηπείρου, της οποίας η μετανάστευση είναι μια εκδήλωση.

   Το φαινόμενο της μετανάστευσης είναι από μόνη της μια ευκαιρία που μπορεί να επενδυθεί, όχι μια απειλή με κανέναν τρόπο. Η κρίση της μετανάστευσης την οποία παρακολουθούμε σήμερα δεν είναι πρόσφατη και δεν πρέπει να θεωρηθεί αναπόφευκτη. Απαιτεί από εμάς να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των αφρικανικών χωρών, πρώτον, και στη συνέχεια με τις χώρες του Βορρά.

   Ως πρωτοπόρος της Αφρικανικής Ένωσης στο θέμα της μετανάστευσης, έχουμε προτείνει την τριακοστή συνεδρίαση της συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης, «μια αφρικανική ατζέντα για τη μετανάστευση» με επίκεντρο, κυρίως, για τη δημιουργία ενός αφρικανικού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης, και τη δημιουργία της θέσης του ειδικού απεσταλμένου της Αφρικανικής Ένωσης που είναι επιφορτισμένες με τη μετανάστευση, προκειμένου να διορθώσει τη γνώση του φαινομένου αυτού Οι συνολικές διαστάσεις του.

   Επιπλέον, η χώρα μας έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο στην υποδοχή και διαχείριση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς το Βασίλειο του Μαρόκου. Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία θέλησε το Μαρόκο να λάβει ανθρωπιστικούς λόγους καθαρά, όχι μόνο αποτελεί μια νέα πτυχή της αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους μας, τους Αφρικανούς, αλλά και να ενισχύσει τη σταθερή δέσμευσή μας έναντι των αφρικανικών λαών, σταθερό προσανατολισμό προς τον πλησίον μας, Αφρικανοί, όχι ένα σύνθημα κούφια ηχώ στα διεθνή φόρα.

Η Αφρική είναι, όπως είναι γνωστό, πλήρωσε βαρύ τίμημα σε αυτόν τον τομέα, αν και αυτό αφαιρέσουμε από την πρόκληση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δεν υπερβαίνουν το 4 τοις εκατό των συνολικών εκπομπών στον κόσμο στο σύνολό του. Μαρόκο ήταν έντονος, ενώ φιλοξενεί την εικοστή δεύτερη σύνοδος της Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (Cobb 22), για να διευκολύνει τις συνθήκες για την ενεργοποίηση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, αυξάνοντας το πραγματικό λογότυπο εργασίας, και να θέσει τις ανησυχίες της Αφρικής στο επίκεντρο των συζητήσεων που διαπερνούσε τις εργασίες του Συνεδρίου . Θα εκμεταλλευτώ αυτή την ευκαιρία για να ανανεώσει την έκκλησή μας προς τις σκανδιναβικές χώρες να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις επιβεβαίωσε στο Μαρακές, ιδίως όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, και τις στρατηγικές χρηματοδότησης του κλίματος για τις χώρες του Νότου.

   Έχει άδραξε την ευκαιρία αυτής της παγκόσμιας φόρουμ για το κλίμα, ας συγκαλέσει μια «σύνοδο κορυφής της Αφρικανικής δράσης» η πρώτη στην οποία συμμετείχαν 41 από τους αδελφούς μας, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Αφρικής. Κατά την οποία ανταλλάξαμε απόψεις και ιδέες για το τι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις που συνδέονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και συμφωνήσαμε σε ένα σύνολο συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση των επειγόντων.

   Η σύνοδος κορυφής αποφάσισε, με πρωτοβουλία μας, δίνοντας προτεραιότητα στην ανάπτυξη της περιοχής Σαχέλ, με έμφαση στη λίμνη Τσαντ λεκάνη, νησιωτικά κράτη, και το Κονγκό Λεκάνης Απορροής Ποταμού.

   Με την ευκαιρία αυτή, το Μαρόκο παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με σκοπό τη συμβολή στην επίτευξη της επισιτιστικής ασφάλειας στην Αφρική. Και πρόκειται για ένα συγκεκριμένο έργο «προσαρμόσει τη γεωργία της Αφρικής», το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των ικανοτήτων των φορέων στον τομέα της γεωργίας, καθώς και τη «Γαλάζια Ζώνη», η οποία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών.

   Βασιλείου του Μαρόκου εξέφρασε επίσης την προθυμία της να μοιραστεί την επιτυχή εμπειρία της με τους εταίρους της στην προώθηση της χρήσης καθαρών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ανάπτυξη της υπεύθυνης γεωργίας και της εκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων με βιώσιμο τρόπο.

      Κυρίες και κύριοι,

   Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ηπείρου που ζουν παράδοξο μας εκδηλώνεται στην κατοχή της το μεγαλύτερο μέρος των φυσικών πόρων που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη της ανθρώπινης ανάπτυξης σταθερά, ενώ οι άνθρωποι υποφέρουν τους τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση υπό το πρίσμα της παγκόσμιας οικονομίας.

   Ενδο-αφρικανικό εμπόριο δεν αντιπροσώπευαν μόνο το 13 τοις εκατό του συνόλου των συναλλαγών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και δεν υπερβαίνει το μέγεθος της συνεισφοράς του στο διεθνές εμπόριο 2 τοις εκατό. Έτσι, ο ισχυρισμός ήπειρο, περισσότερο από ποτέ, επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση και να επωφεληθούν από αυτά ως βέλτιστη.

   Η ήπειρός μας δεν λείπει η φιλοδοξία και τη θέληση να το πράξει, όσον αφορά την ανάγκη να αναπτυχθεί μια νέα συλλογική μορφές οργάνωσης για τη διαχείριση των πεδίων και τη διαχείριση βρωμιά. Και Αυτή είναι η λογική που διέπει την επιλογή μας των προηγμένων κόμβο περιφερειακής ανάπτυξης για το οικονομικό μοντέλο.

Κυρίες και κύριοι,

   Αφρικανικές χώρες έχουν εμπλακεί σε σωστό δρόμο, η οποία πρόκειται σήμερα με σταθερό ρυθμό στην πορεία να καλύψουν τη διαφορά με το σύλλογο αναδυόμενες χώρες, χάρη στη σοφία των ηγετών της και τη συμμετοχή των ανθρώπων τους σε μια δημοκρατική σειρά μη αναστρέψιμη, ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες τους για την ειρήνη, την ανθρώπινη ανάπτυξη και τις δυνατότητες αποτίμησης.

   Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα βγείτε από αυτή τη σημαντική συνάντηση με εποικοδομητικές συστάσεις και προτάσεις που θα έχουν αποτελεσματικό αντίκτυπο στις διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος στο σύνολό του και η Αφρική ειδικότερα.

   Σε σχέση με αυτό, σας καλούμε να προσδιορίσετε τα πλεονεκτήματα μιας αποτελεσματικής και πολυδιάστατης προσέγγισης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου και τα οφέλη των συμμετοχικών προσεγγίσεων ως μοχλού για συλλογική ανάπτυξη.

   Ενώ επιθυμούμε την πλήρη επιτυχία να Ochgalkm, ανανεώνουμε το καλωσόρισμα σε όλους τους συμμετέχοντες στη γη του Βασιλείου του Μαρόκου, διαβεβαιώνοντάς τους και πάλι πόσο εκτιμούμε την πολύτιμη συμβολή τους στο Φόρουμ Crans Montana, και πόσο ευγνώμονες είμαστε για τις προσπάθειες Sabzlouna, να διερευνήσει και να εντοπίσει τις βέλτιστες πρακτικές για την εξασφάλιση της ανθρώπινης ανάπτυξης ανταποκριθεί στις προσδοκίες των λαών του Νότου Όλοι, και ιδιαίτερα οι Αφρικανοί.

   - Σαλάμ αλέκουμ. "

YOUR REACTION?

Facebook Conversations